Vegan, wat..? Vegan Schoenen?

Gastblog door Sharon van Sharon Woods / @slowfashionsharonwoods

Hey you!

Mijn naam is Sharon en ik heb een passie voor duurzame mode. Begin 2020 zette ik Sharon Woods op en sindsdien werk ik er samen met het team met enorm veel plezier aan. Ik kom uit Amsterdam en woon momenteel samen met mijn partner in Madrid. 

Vegan, wat..? Vegan Schoenen?

Je hebt het misschien wel eens voorbij zien komen; vegan schoenen. Maar wat betekent dit nu precies? En waarom in hemelsnaam vegan schoenen, heeft vegan niet betrekking op wat je eet? Ja dat klopt, maar je kunt het gedachtegoed op verschillende manieren toepassen, zo ook op de wereld van de mode! Vegan gaat namelijk over het materiaal dat we gebruiken en het feit dat mode items geen bestanddelen bevatten van dierlijke oorsprong. Het meest voor de hand liggende voorbeeld in de schoenenindustrie is leer. Leer is natuurlijk gemaakt van dierenhuid en wordt ontzettend veel gebruikt in schoenen. Nu vraag je je misschien af, waarom zou ik kiezen voor vegan schoenen? Omdat je dan zeker weet dat er dierenleed gepaard is gegaan bij het maken van jouw paar schoenen. En dat is zeker het overwegen waard!


Geen leer? Maar wat dan wel?

Maar als je geen leer gebruikt, wat dan wel? Een veelgebruikt alternatief voor leer is polyester. De ingewikkelde naam voor polyester is PET (polyethylene terephthalate), PET ken je wellicht van de plastic flesjes en tasjes. Kortom, polyester is in wezen plastic. Hier zijn de dieren niet per se blij mee en de natuur al helemaal niet. Om plastic te maken worden namelijk fossiele brandstoffen gebruikt, daarnaast is plastic niet composteerbaar. Als we goed willen zijn voor de dieren, dan moet het toch niet ten koste gaan van de natuur?

Dat klopt! Je ziet dan ook steeds vaker veganisme én duurzaamheid terugkomen in de mode. En dat is goed, want de mode industrie is een enorme vervuiler (denk onder andere aan CO2 uitstoot, vervuiling en verspilling).

Hoe gaan wij hiermee om?

Hoe werkt dit in de wereld van de schoenen? Wij ontwerpen vegan schoenen gemaakt van duurzamere materialen. Zo werken wij in plaats van leer onder andere met een synthetisch alternatief dat gedeeltelijk is afgeleid van plantaardige restmaterialen in plaats van fossiele brandstoffen. Simpel gezegd: een synthetisch materiaal gemaakt van planten (in ons geval maïs). Er zijn geen fossiele brandstoffen nodig én het is composteerbaar.

Daarnaast gebruiken we organische materialen zoals jute en gerecyclede materialen als gerecycled polyester. Want mocht het nodig zijn om gangbare synthetische materialen te gebruiken (in ons geval vanwege kwaliteitsredenen van bepaalde componenten), laat het dan op z’n minst gerecycled zijn om de impact te verminderen. Zo weet je zeker dat je met jouw aankoop een positieve impact maakt op het milieu én de dieren. Niet gek, toch?


Tijdloze klassiekers

Uiteraard, dé manier om je impact te verminderen is om minder te kopen. Onze zomercollectie bestaat dan ook uit tijdloze klassieke modellen welke niet uit de mode gaan en je met allerlei verschillende outfits kunt combineren. De gedachte achter dit tijdloze aspect is dat je uiteindelijk minder schoenen hoeft te kopen om toch allerlei mooie outfit combinaties te maken, wat mooi aansluit op onze visie rondom duurzaamheid.

Korting!

Natuurlijk wil ik jullie ook kennis laten maken met mijn producten en mooie modellen. Met de code ‘favorieteplekje2020‘ krijg je 10% korting op het gehele assortiment. En dat maakt het allemaal NOG leuker!

Veel liefs, Sharon

Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!