Gastblog: ‘Mam, wat eten we deze kerst?’

Sandra is getrouwd met Hans en mama van drie kruimels; Ivan, Levi en Elin. Thuisblijf-mama van een zorgenkind, fotograaf, vindt het heerlijk om blogs te schrijven en volgt een opleiding om richting het onderwijs te gaan. Meer van Sandra? Ze is te volgen op Instagram

Onlangs waren mijn ouders bij ons op de koffie, gewoon voor onze trouwdag, cake met een slagroom en koffie. Helemaal gezellig. We hebben het over van alles en nog wat, en over de drukke feestdagen die we vaak proberen samen door te brengen. 

Dat samen zijn bestaat dan uit; mijn ouders, 2 broertjes, mijn oma, ons gezin van 5 en onze pup Max.  Mijn man en mijn vader werken beide als collega’s samen in hetzelfde bedrijf, dus dit brengt rondom de feestdagen toch ook wel wat… ja laten we zeggen; gepuzzel met zich mee. 

Maar nu wij dit zo’n 11 jaar doen hebben we daar onze draai in gevonden. Dat betekent dat Sinterklaas gevierd word op de zondag die het dichtste bij 5 december valt, zodat de mannen erbij zijn. Maar ook voor kerst geldt dit. Mijn man en vader werken dit jaar kerstavond en 1e kerstdag. 2e kerstdag zijn we bij mijn ouders. Mijn broertje was er ook en zei gekscherend; ‘En mam? Weet je al wat het kerstmenu wordt’. 

Zo nuchter als mijn moeder (houdt niet zo van poespas); ‘Het wordt een broodmenu, het gaat om kerst, niet om het eten’.  Het logische antwoord van mijn moeder elk jaar weer, waarop ik mijn kinderen hoor zeggen: ‘maar oma; jij had belooft….  dat je een lekker ijsje zou kopen’. Ik zie mijn moeder nog net niet smelten, maar ze zegt: ‘oke, wat willen jullie eten’.

En tadaa, het kerstmenu is georganiseerd.  Op de wensen van mijn broertje, mijn vader, moeder en de kinderen. En de rest… die sluit gewoon aan. 

Sinterklaas vieren we dit jaar bij ons thuis, om de stress en de spanning van de kinderen laag te houden.  En voor mij ook, zodat ik niet nadien al die cadeautjes mee moet slepen naar huis. Ze mogen na het uitpakken van ons altijd één cadeau echt open maken en daar mee spelen, en de rest leggen we even weg, om zo ruzies te voorkomen (tot nu toe lukt dat aardig).    

1e kerstdag, ben ik dus alleen met onze 3 kruimels, en maken we er gewoon een gezellige dag van. Waarschijnlijk zullen we 1e kerstdag eerst met z’n viertjes naar de kerk gaan. En bij thuiskomst kijken we misschien wel een filmpje, gaan het bos in of… naja het duurt nog 2 maanden. 

2e kerstdag staat dus het menu van iedereen op tafel, ik ben benieuwd wat jullie voor een menu hebben voor kerst? Is het elk jaar hetzelfde? Of ieder jaar anders? 

Hier wordt het; aardappelbolletjes, rollade met jus en stoofpeertjes met slagroom. En ja, toch dat ijsje met chocoladesaus na, waar de kinderen mijn moeder voor om kregen. 

Oja en ergens, brengen we nog even een bezoekje aan mijn schoonmoeder, ze mag natuurlijk niet vergeten worden. En zo vlieg je eigenlijk door de feestdagen heen. 

Ik merk dat ondanks de kinderen nu wat ouder worden het makkelijker gaat, maar toch wat stress oplevert. Ik skip dan ook eigenlijk liever de december maand, maar voor nu .. het duurt nog eventjes. 

Liefs Sandra. 

Wil jij ook een keer iets schrijven voor Favoriete Plekje? Stuur me dan een mailtje via info@favoriete-plekje.nl of een DM op Instagram.


Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!