Hotspottip: Samen overnachten onder de sterrenhemel bij Erfgoed Bossem


Erfgoed Bossem
Dorpsstraat 7, 7635 NA Lattrop-Breklenkamp


Wanneer ik denk aan het toppunt van romantiek, dan is dat voor mij toch wel samen de zon onder zien gaan en daarna samen naar de sterren kijken. Ik vind het sterrenstelsel, ons heelal, iets magisch hebben. Je beseft, wanneer je naar boven kijkt, opeens weer hoe klein je bent en hoe bijzonder het is dat wij hier op aarde kunnen en mogen leven.

Ik denk dat wij allemaal wel de droom hebben om een keer op een donkere plek te overnachten, in een open weiland onder de sterrenhemel met de liefde van je leven! Ik in ieder geval wel!

Het was dan ook heel bijzonder dat wij een nachtje mochten komen logeren in een sterrenkubus op Erfgoed Bossem. Op een prachtig boerenerf, midden in het Twentse boerenland staan deze onwijs toffe sterrenkubussen. Een oase van rust, ruimte en bij helder weer een indrukwekkende sterrenhemel.

Op donderdag 2 mei zijn we vanuit Zwolle naar Lattrop-Breklenkamp gereden. Wanneer je richting Erfgoed Bossem rijdt, komt de oase van rust al op je af. Kleine, smalle wegen langs heel veel weilanden. Eenmaal aangekomen werden we ontvangen door de koeien die ons welkom heette met hun geloei. Wellicht weten jullie wel dat ik opgegroeid ben in een klein Brabants boerendorpje dus vond het onwijs leuk om weer eens op een echte boerderij te zijn.

We hebben ons ingecheckt en we kregen de sleutel van sterrenkubus ‘Capella’. Op het erf staan 10 sterrenkubussen maar daarnaast kan je ook nog overnachten in een van de kamers en suites van de boerderij of in een van de lodgetenten op het erf.

Zodra ik de sterrenkubus zag en de deur opende was ik verliefd! Zoveel knusheid op 9 vierkante meter! Het verbaasde me echt hoe effectief ze in deze sterrenkubus gebruik hebben gemaakt van een kleine ruimte. Er zit alles in wat je nodig hebt; een zithoek met een (extra) slaapbankje, een douche, toilet, compleet ingerichte kitchenette met koelkast, tweepits fornuis, magnetron, waterkoker, Senseo, servies, bestek en ander keukengerei. De kubus is voorzien van centrale verwarming en een prachtig mooi tweepersoonsbed op de vide waarvandaan je naar de sterren kunt kijken door een transparante koepel in het dak. Ook is er in elke sterrenkubus een telescoop aanwezig die je mag gebruiken om ’s nachts nog mooier naar de sterren te kunnen kijken.

Niet alleen het terrein maar ook de omgeving is prachtig. We hebben een wandeling gemaakt over heel het erfgoed en kwamen onder andere langs de koeien die lekker in de wei stonden te grazen en de kalfjes die vrolijk met elkaar aan het spelen waren. Super leuk om te zien. Ook zijn we nog even langs de vijver gelopen van het terrein en door het stukje bos. Wat een prachtige plek!

Wist je trouwens dat Erfgoed Bossem samenwerkt met Cosmos Sterrenwacht?! Op ongeveer 200 meter van het erfgoed bevindt zich Cosmos Sterrenwacht, een prachtig educatief centrum met grote telescoop en sfeervol planetarium, waar een enthousiast team van vrijwilligers bijzonder interessante rondleidingen verzorgt. In samenwerking met Cosmos is ook de instructievideo gemaakt die uitleg geeft over de telestoop in je sterrenkubus.

René en ik hebben heerlijk onwijs genoten van de natuur, ons fijne plekje in de sterrenkubus en natuurlijk van elkaar. Het was een extra bijzonder moment omdat we op 3 mei precies één jaar bij elkaar waren. Ik kreeg dan ook om 00.00 uur een prachtig kettinkje van hem als cadeautje! Hoe onwijs lief!

Helaas was het een regenachtige dag waardoor er heel veel bewolking was. Iets na twaalven trok het iets open en we hebben toen snel de telescoop ingesteld. Toen we een ster in beeld hadden, twee keer knipperde en nogmaals keken was hij weer verdwenen achter de bewolking. Helaas hebben wij hier dus niet heel erg van kunnen genieten. We moeten dus nog een keer terug bij mooi en helder weer!

We zijn uiteindelijk toch maar in ons bed gekropen en konden vanuit hier naar buiten kijken door de koepel in het dak. We hebben samen naar de sterren gekeken (tussen de bewolking door) en zijn toen heerlijk in slaap gevallen.

We hebben echt heerlijk geslapen in het fijne bed. In de ochtend werden we gewekt door het geloei van de koeien op de achtergrond. Heerlijk om zo wakker te worden. Op de biologische boerderij van Dennis en Annette kun je een ontbijtmand met streekproducten bestellen en deze wordt ’s ochtends voor je sterrenkubus klaargezet.

Samen hebben we heerlijk ontbeten. In de goedgevulde ontbijtmand zaten onder andere verse croissantjes, een heerlijk brood, echte appelsap van een fruitboerderij in de buurt (super lekker!), eitjes, voldoende beleg zoals kaas, jam en hagelslag, yoghurt en vers fruit. Echt genieten!

Toen was het helaas alweer tijd om naar huis te gaan en dit prachtige plekje weer vaarwel te zeggen. Wij gaan zeker nog een keertje terug bij helder weer om nogmaals te genieten van dit fijne plekje en dan hopelijk een prachtig heldere sterrenhemel!

Wil jij ook een keer genieten van deze unieke ervaring? Neem dan super snel en kijkje op de website van Erfgoed Bossem!


One Comment Voeg uw reactie toe

  1. Beauty By Bibi schreef:

    Superleuk om te onthouden!

Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!