DIY: Een reisdagboek bijhouden tijdens je vakantie

Degene die mij persoonlijk kennen weten dat ik DOL ben op mooie boekjes en zeker ook van dagboeken bijhouden. Ik heb geen dagelijks dagboek maar wanneer ik op vakantie ga, vind ik het heerlijk om een reisdagboek / Travel Journal bij te houden.

Vandaag ga ik met jullie DE tips delen. Hoe begin je nu eigenlijk aan een Travel Journal? En wat voor boekje is het meest geschikt?

Nu de vakantie is aangebroken, Corona hopelijk niet opnieuw opbloeit, kunnen we onze reisdagboeken ook weer volschrijven met fijne vakantie en leuke dagjes weg. Het feit dat we weer op vakantie kunnen of een dagje weg is al hartstikke fijn.

Onze plannen voor dit jaar is een heerlijke familievakantie naar Spanje in September en een ding is zeker .. mijn reisdagboek gaat mee in de koffer.

”Ik spaar herinneringen!”

Ikzelf ben al een hele lange tijd enthousiast over journalen. Vroeger hield ik al dagboeken bij met op welke jongen ik verliefd was en op wiens kinderfeestje ik mocht komen en wat voor cadeautje ik dan gaf. Wanneer ik schrijf in mijn reisdagboek komt meteen dit fijne nostalgische gevoel naar boven.

Bij thuiskomst van je vakantie is het vakantiegevoel toch snel weer verdwenen. Ik vind het dan ook heerlijk om op een natte herfstdag mijn Travel Journal erbij te pakken, door te bladeren en weer heerlijk in de vakantiestemming te komen. Het valt me op hoe snel je kleine dingen ook weer vergeet .. heel vaak komen er dan weer even ‘oja!’ momentjes naar boven.

Wat schrijf je er allemaal in?

Het allerleukste aan een reisdagboek of Travel Journal is dat je dat helemaal zelf mag weten. Het is jouw eigen boekje en je kan deze helemaal naar jouw idee invullen. Wat je er dus mee doet is hele persoonlijk.

Ikzelf gebruik het echt als een soort dagboek waarin ik beschrijf hoe de dag is verlopen; geeft wat leuke weetjes over de bestemming, plak bonnetje en foto’s in, pluk hier en daar een mooi bloemetje dat ik laat drogen en teken wat doodles.

Wat voor boekje moet ik gebruiken?

Ook dit is helemaal aan jou. Er zijn standaard reisdagboekjes / Travel Journals te koop maar je kan ook heel goed er zelf een maken in een bullet journal of notitieboek. Wat zijn de voordelen van elk boekje?

Een voorgedrukt reisdagboekje / Travel Journal

Je heb tegenwoordig echt hele leuke voorgedrukte boekje te koop. Deze bijvoorbeeld van Cerina de Troije. Vaak staat in voorgedrukte boekjes een kaart van de wereld, ruimte voor foto’s en een leuke lay-out met doodles. Zo kan je het boekje meer invullen zonder dat je hem ook nog helemaal zelf hoeft te ‘ontwerpen’.

Een notitieboekje / Bullet Journal

Je begint letterlijk met een lees vel papier voor je en het is aan jou om hem naar eigen smaak te vullen. In een notitieboekje kan je dus schrijven en plakken zoveel je wilt en je bent niet beperkt door het aantal al ingevulde pagina’s. Voor mij is deze variant het meest ideaal.

Bekijk even wat voor jou het meest passend is en bekijk ook wat het meest passend is bij het soort vakantie wat je gaat doen? Ga je backpacken dan is een zwaar en dik notitieboek wellicht helemaal niet handig maar moet je juist gaan voor een dunner boekje met een zachte kaft. Hoef je geen rekening te houden met het aantal kilo’s dan kan je wel weer voor een zwaarder exemplaar kiezen. Het is aan jou …

Ik ben op vakantie en dan?

Oké, je hebt voorgenomen om je herinneringen op te schrijven en een reisdagboek bij te houden maar hoe ga je dan aan de slag? En wat heb je allemaal nodig?

Ikzelf begin thuis vaak al en hierdoor begint bij mij de voorpret eigenlijk al. Ik zoek voorafgaand aan mijn vakantie toffe hotspots op die ik graag wil bezoeken en maak hiervan een lijstje. Ook schrijf ik mijn inpaklijst op, dingen die ik nog moet regelen en noteer ik bijvoorbeeld belangrijke telefoonnummers en adressen.

Nog wat extra tips!

• Niet vergeten om mee te nemen; een schaartje, leuke papiertjes, stickertje en/of washitape en vergeet ook je lijmstift niet om de dingen meteen op te kunnen plakken.

• Heel leuk om toe te voegen aan je reisdagboek zijn bonnetjes van dat drankje dat je op dat ene leuke terrasje hebt gedronken. Extra leuk is het ook nog om af te maken met een foto. Ikzelf heb een HP Sprocket; een klein fotoprintertje waarmee je meteen je foto kan afdrukken en in kunt plakken.

• Bewaar ook alle entree-kaartjes, foldertjes, ansichtkaarten en boekjes met informatie over de bestemming waar jij bent.

• Plan elke dag een momentje in om te journalen bijvoorbeeld vlak voor het slapengaan of na het diner. Zo vergeet je het niet en heb je een compleet en doorlopend verhaal bij thuiskomst.

Heb jij al eens een reisdagboekje bijgehouden? Of ben je van plan dit aankomende vakantie te doen? Mocht je nog vragen hebben; dan stel ze gerust . . ik help je graag op weg. Fijne vakantie leukies!


One Comment Voeg uw reactie toe

Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!