DIY: Het pimpen van een oud meidenkastje

Al enkele weken was ik op zoek naar een vervanger voor een saaie IKEA vakkenkast. Op zich niets mis met deze kast en vooral ruimte genoeg maar toch wilde ik een keer iets anders op dit plekje.

De witte IKEA kast (uit de bekende Kallax-serie) had ik meegenomen vanuit mijn studententijd en stond altijd nog als handige opbergkast in onze eetkamer. Ik heb een tijdje nagedacht over wat ik leuk zou vinden op deze plek en uiteindelijk besloot ik te gaan voor een oud meidenkastje dat ik helemaal naar smaak kon gaan maken.

Op Marktplaats ging ik op zoek naar een leuk exemplaar en heb hier echt wel even naar moeten zoeken. Veel meidenkastjes zijn redelijk prijzig en ik wilde juist een goedkoper kastje op de kop kunnen tikken die ik nog helemaal naar mijn eigen smaak kon maken.

Uiteindelijk vond ik het perfecte kastje en heb meteen een bod uitgebracht. Al vrij snel kreeg ik een antwoord dat ik het kastje mocht ophalen. Yay!

Afgelopen woensdagochtend, 10.00 uur, stond ik bij hele lieve mensen in Heino voor de deur. Even on a side note; wat een onwijs leuk dorpje is dit. Echt een idyllisch plekje met letterlijk een rondje om de kerk van winkeltjes en restaurantjes. Super leuk.

Deze mensen woonde ik een oud huis en de kast paste niet door het smalle trappengat. Voordat ik hem mee kon nemen werd de kast dus helemaal uit elkaar gehaald en stiekem was dit wel ideaal voor mij want ik wilde hem toch nog gaan schilderen. Met een kast van losse onderdelen, 20 euro ‘armer’ en heel veel inspiratie reed ik terug naar Zwolle.

Het idee was dus om het meidenkastje een warme tint te geven en de ruitjes te vervangen voor webbing zodat je een ‘boho-vibe’ krijgt. René moest even wennen aan het idee dat het kastje een ‘rozige’ kleur zou krijgen maar was wel benieuwd naar het eindresultaat.

Met het kastje nog achterin mijn auto ben ik meteen doorgereden naar Karwei om een mooie verf uit te kiezen. Ik wist dat ik een matte verf wilde in een warme kleur. Uiteindelijk viel mijn oog op de Karwei – Vitage roze muurverf en ja je leest het goed .. muurverf! De verf die ze hadden voor het schilderen van meubelen was er niet in mijn kleur en dan in een matte variant. Ik vroeg een medewerker van de Karwei of het ook mogelijk was om een kastje te schilderen met muurverf en hij gaf aan dat dit totaal geen probleem was. Ik heb nog even staan twijfelen en uiteindelijk toch de pot muurverf meegenomen naar huis.

Thuis ben ik meteen aan de slag gegaan. Schuren, schuren en nog eens schuren. Dit vind ik altijd het stomste werkje maar ik weet dat het wel heel belangrijk is. Nadat ik alles heb geschuurd heb ik het afgenomen met een nat doekje (niet te nat) zodat alle onderdelen weer stofvrij waren.

Toen kon het leuke klusje beginnen; het schilderen! Ik weet niet waarom maar ik vind dit zo ontspannend om te doen. Even helemaal nergens aan denken en wat ik heel erg fijn vind is dat je meteen resultaat ziet. Dit geeft me altijd zo’n kick. Iets heel saais kan je meteen een hele andere uitstraling geven met een likje verf.

Ik heb uiteindelijk drie lagen moeten schilderen voordat ik de oranje kleur die het kastje had, had weggewerkt. Wellicht zou hij eerder hebben gepakt wanneer ik een goede en duurdere verf had aangeschaft maar ik ben nogal veranderbaar en het kan zo maar eens zijn dat ik over een half jaar weer een ander kleurtje aan dit meidenkastje wil geven.

Na het schilderen en drogen kon ik het kastje in elkaar zetten en hier bleek meteen waarom de verf die ik had gekocht muurverf heet. Hij is namelijk totaal niet ‘stootvast’ en bij het minste of geringste heeft hij een krasje in de verf. Zonde! Gratis tip van mij; ga je ook een kastje schilderen kies dan alsjeblieft voor meubelverf in plaats van muurverf, hahah!

Ik ben uiteindelijk super blij met het eindresultaat. Ik wil nog graag webbing toevoegen aan de deurtjes van het kastje om hem een nog warmere uitstraling te geven. Helaas kan ik het op internet alleen vinden voor een dure prijs en dat heb ik er momenteel niet voor over. Ik heb al in verschillende bouwmarkten gekeken maar hier hebben ze enkel de witte variant en ik zou graag de houtskleurige/natuurlijke variant willen toevoegen aan dit meidenkastje. Achja, we zoeken gewoon door!

Wat was jullie laatste DIY-projectje en krijgen jullie bij de seizoensveranderingen ook altijd zin om jullie interieur te veranderen?


2 Comments Voeg uw reactie toe

  1. Linsey schreef:

    Ja ik verander ook het liefst elk seizoen wat in huis.. Heb van het weekend ook mijn kast gepimpt en deze van okergeel naar roestoranje omgetoverd
    Vind mijn woonkamer gelijk weer een heeeeerlijk plekje om deze natte zondag in door te brengen

  2. Lieke schreef:

    Hoi Anne, wat een leuk kastje! Zelf heb ik een kastje via marktplaats gevonden en hier wil ik graag ook webbing in aanbrengen. Ik ben heel benieuwd of jij dat netjes in de lijst van het glas hebt gekregen en zo ja, hoe? Het mooiste zou zijn om het tussen het hout te bevestigen ipv aan de binnenkant erachter als je begrijpt wat ik bedoel.

Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!