Gastblog: Sensorisch speelgoed voor peuters

Sensorisch spel is een geweldige manier om de ontwikkeling van peuters te stimuleren. Het kan hen helpen hun zintuigen te ontwikkelen en hun creativiteit en verbeeldingskracht te vergroten. In deze blog vertel ik graag meer over sensorisch spel voor peuters en geef ik je enkele voorbeelden van sensorisch speelgoed.

Even voorstellen

Hi! Ik ben Julia, mama van Damian (5 jaar), Owen (2,5 jaar) en hoogzwanger van onze 3e!
Sinds 2 jaar heb ik een webshop met knutselspullen en speelgoed voor kinderen. Bij WoeWoe vind je kant-en-klare knutselpakketten, herkleurbare placemats, bouwpakketten voor alle leeftijden, kartonnen speelhuizen, sensorisch speelgoed en nog veel meer!

Ik ben groot fan van sensorisch speelgoed voor kinderen omdat het een breed scala aan texturen en materialen bevat die zorgen voor urenlang vermaak en creativiteit. Het spelen met sensorisch speelgoed helpt bij de ontwikkeling van de fijne motoriek en zintuiglijke waarneming van kinderen, waardoor ze zich beter kunnen concentreren en meer zelfvertrouwen krijgen. Sensorisch speelgoed is niet alleen educatief en nuttig voor de ontwikkeling, maar ook gewoon ontzettend leuk om mee te spelen voor kinderen van alle leeftijden.

Waarom wil je sensorisch speelgoed voor peuters?

Sensorisch spel is goed voor de ontwikkeling van peuters omdat het hen helpt om nieuwe sensaties te ervaren en hun zintuigen te ontwikkelen. Door sensorische activiteiten kunnen peuters hun tastzin, zicht, gehoor, smaak en reuk ontwikkelen en verfijnen. Dit kan helpen bij de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van het kind en bij het verbeteren van de cognitieve vaardigheden. Bovendien kan sensorisch speelgoed peuters helpen hun fijne en grove motorische vaardigheden te ontwikkelen, doordat ze bijvoorbeeld met hun handen in zand of klei spelen of proberen een bal te vangen. Door het ontwikkelen van deze vaardigheden kunnen peuters hun zelfvertrouwen vergroten en hun onafhankelijkheid bevorderen. Sensorisch spel kan ook bijdragen aan de emotionele ontwikkeling van peuters, omdat het hen helpt hun emoties te uiten en hun gevoelens te begrijpen en te beheersen.

Voorbeelden van sensorisch speelgoed

 1. Zand- en watertafels
  Zand- en watertafels zijn geweldige opties voor sensorisch spel buiten. Peuters kunnen experimenteren met verschillende texturen en sensaties terwijl ze spelen met zand en water. Er zijn verschillende accessoires die aan deze tafels kunnen worden toegevoegd, zoals trechters, emmers en gieters.
 2. Speelgoed met verschillende texturen
  Er zijn veel speelgoedopties die verschillende texturen hebben, zoals zachte stoffen, rubberachtige materialen en gladde oppervlakken. Peuters kunnen hun tastzin gebruiken om de verschillende texturen te verkennen en te vergelijken. 
 3. Knijpspeelgoed
  Knijpspeelgoed kan helpen de fijne motoriek van peuters te verbeteren en tegelijkertijd hun zintuigen te stimuleren. Er zijn knijpspeelgoedopties die licht geven, piepen of muziek maken wanneer ze worden ingedrukt.
 4. Geur- en smaakspeelgoed
  Peuters kunnen ook hun reuk- en smaakzintuigen stimuleren met geur- en smaakspeelgoed. Er zijn speelgoedopties die verschillende geuren en smaken hebben, zoals fruitige aroma’s of gekruide smaken.
 5. Sensorische speelbakken
  Sensorische speelbakken zijn een geweldige manier om peuters en jonge kinderen kennis te laten maken met verschillende texturen, kleuren en vormen. Ze zijn vaak gevuld met materialen zoals zand, water, rijst, bonen, schuimballen, pom-poms en nog veel meer. Deze bakken kunnen de zintuigen van peuters stimuleren en hen helpen om hun fijne motorische vaardigheden te verbeteren terwijl ze bezig zijn met het onderzoeken van de inhoud van de bak. Sensorische speelbakken zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar ze bieden ook een scala aan leerervaringen. Ze kunnen helpen bij het ontwikkelen van hun taal-, reken- en wetenschappelijke vaardigheden, omdat ze bijvoorbeeld kunnen experimenteren met volume, gewicht en het tellen van objecten. Het spelen met sensorische speelbakken kan ook de sociale vaardigheden van peuters verbeteren, omdat ze kunnen samenwerken met anderen om materialen te delen of om samen te spelen. Het beste van alles is dat sensorische speelbakken gemakkelijk te maken zijn en kunnen worden aangepast aan de interesses en vaardigheden van het kind.

Kortom, er zijn tal van sensorische speelgoedopties beschikbaar voor peuters om te ontdekken en te genieten. Sensorisch spel is niet alleen leuk voor kinderen, maar het kan ook een belangrijke rol spelen in hun ontwikkeling en groei. Door sensorisch speelgoed in de routine van uw peuter op te nemen, kunt u hun zintuigen helpen ontwikkelen en hun leerervaring verbeteren.

Weet je niet goed waar je moet beginnen? Bekijk ons uitgebreide aanbod sensorisch speelgoed: van speelrijst en toebehoren voor sensorische speelbakken tot sensory bags en houten speelgoed.
Je peuter hoeft zich niet meer te vervelen!

Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!