Dry January (of gewoon wat minder)

We kennen het allemaal wel … een dag waarop de kater groter was dan het plezier dat je had met een alcoholische versnapering? Je zweert dat het nooit meer zal gebeuren, maar we kennen allemaal dat stemmetje dat zegt dat je over een paar dagen toch weer een drankje zal nemen. Geen zorgen, minder drinken is een goed idee. Hier zijn zes tips om nog steeds van een biertje of wijntje te genieten, maar ook je lichaam een plezier te doen door te minderen.

Ontdek heerlijke non-alcoholische drankjes

De wereld van non-alcoholische cocktails, ook bekend als mocktails, heeft zoveel te bieden. Zowel in kroegen als thuis kun je genieten van alcoholvrije gin die bijna identiek smaakt aan de variant mét alcohol. Op deze manier kun je een echte cocktail-ervaring beleven zonder schuldgevoel. Niemand zal het verschil merken.

Houd je drankjes bij – als je toch alcohol drinkt

Als je besluit vanavond toch te genieten van een drankje, overweeg dan om bij te houden hoeveel je er neemt. Ken je eigen grenzen en zorg ervoor dat je die niet overschrijdt. Het kan misschien wat saai lijken, maar het bijhouden in je notities maakt je veel bewuster van je drinkgedrag. En vergeet niet eerlijk te zijn!

Wissel af met water en/of een frisje

Om die verschrikkelijke kater te vermijden en niet de hele tijd alcohol te drinken, is het slim om je biertjes of wijntjes af te wisselen met water of een frisje. Zo blijf je gehydrateerd en heb je altijd iets te drinken. Bovendien bespaart het je nog een paar glazen alcohol.

Stel van tevoren een ultimatum

Voordat je een avondje gaat drinken, is het verstandig om van tevoren een limiet te stellen aan het aantal drankjes dat je gaat drinken. Zeg bijvoorbeeld maximaal 5 bier of 3 glazen wijn. Probeer je dan ook daadwerkelijk aan je zelfopgelegde ultimatum te houden.

Laat je vrienden weten dat je minder alcohol wil drinken

Als minder drinken een serieus doel voor je is, deel dit dan met je vrienden. Op deze manier kunnen zij je ondersteunen en een oogje in het zeil houden als het dreigt uit de hand te lopen.

Plan alcoholvrije maanden in

Overweeg vaste momenten in te plannen waarop je mindert met alcohol, zoals bijvoorbeeld deelname aan een “Dry January”. Als je weet dat er de komende weken weinig feestjes op de planning staan, gebruik deze tijd dan om jezelf een alcoholvrije maand cadeau te doen.

Drink jij geregeld een drankje? Of ben jij helemaal geen ‘drinker’?


Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!