Boekentip: Kinderen krijgen is optioneel

Er zijn boeken die je aan het denken zetten, boeken die je laten lachen, en dan zijn er boeken die écht een taboe doorbreken. ‘Kinderen krijgen is optioneel‘ van Marloes de Vries is er zo een. Het is geen standaard zelfhulpboek, maar eerder een baken van herkenning voor bewust kindvrije vrouwen, en een eye-opener voor iedereen die nog niet bekend is met dit perspectief.

Marloes de Vries, bekend om haar grappige en treffende strips, heeft met dit non-fictie boek een stukje levenskunst neergezet. Het boek gaat dieper in op de keuze om geen moeder te worden, een beslissing die helaas nog vaak met onbegrip en vooroordelen te maken krijgt. “Daar ga je later spijt van krijgen,” zeggen ze. Maar Marloes de Vries laat zien dat bewust kinderloos zijn een volkomen legitieme levenskeuze is.

De kracht van dit boek ligt in de combinatie van persoonlijke verhalen, gedegen onderzoek, statistieken en natuurlijk de humoristische illustraties waar Marloes zo bekend om staat. Ze ontmaskert de stereotypen en vooroordelen die bewust kinderloze vrouwen vaak te horen krijgen, zoals: “Je hebt de ware gewoon nog niet gevonden,” en “Wat ga je dán met je leven doen?”

Voor ongeveer 12 procent van de Nederlandse vrouwen is het een dagelijkse realiteit: het constant moeten verdedigen van de keuze om geen moeder te worden. Marloes de Vries slaat met dit boek een brug tussen die vrouwen en degenen die moeilijk begrijpen waarom iemand die keuze zou maken.

Kinderen krijgen is optioneel‘ is meer dan een boek; het is een statement. Het is een viering van de vrijheid om je eigen pad te kiezen, zonder je te laten beperken door maatschappelijke verwachtingen. Het boek verschaft begrip, herkenning en beschouwing, en haalt bewust kinderloos zijn uit de taboesfeer.

Dus, of je nu zelf bewust kinderloos bent, iemand kent die deze keuze heeft gemaakt of gewoon op zoek bent naar een verhelderend boek, ‘Kinderen krijgen is optioneel‘ van Marloes de Vries is absoluut het lezen waard. Het verscheen op 22 november 2023 bij Uitgeverij Blossom Books en is verkrijgbaar voor €22,50. Laat je verrassen door de kracht van keuze en de schoonheid van diversiteit in levenspaden.


Films en seriesFilms en series

Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!