9 simpele gewoonten om gegarandeerd je dag goed te beginnen

Ben jij ook zo iemand die ’s ochtends als een raket uit bed schiet, snel doucht, ontbijt naar binnen propt en binnen een half uur al op de fiets naar werk zit? Well, I hate to break it to you, maar dat is misschien niet de beste manier om je dag te beginnen. Veel succesvolle vrouwen (en mannen!) hebben namelijk één ding gemeen: ze hebben een ochtendroutine waar ze bij zweren. En psychologen zijn het ermee eens: een gezonde, stressvrije en gefocuste ochtendroutine zet de toon voor de hele dag.

Maar waarom werkt zo’n ochtendroutine eigenlijk? Wel, zelfs onze hersenen hebben een limiet. Wilskracht is bijvoorbeeld een beperkte bron. Op een gegeven moment raken die reserves op en wordt het moeilijker om gezonde keuzes te maken, zoals een appel verkiezen boven een stuk taart. En laten we eerlijk zijn, ons leven zit vol met uitdagingen die onze wilskracht testen. Daarom kan een ochtendroutine helpen. Door elke ochtend dezelfde routine te volgen, creëer je gewoontes die automatisch worden. Zo hoef je niet elke dag te beslissen wat je gaat doen en bespaar je kostbare wilskracht voor later op de dag.

En nog een voordeel van een ochtendroutine: je hebt wat tijd voor jezelf en self-care voordat de dag echt begint. Geen stress en gehaast, maar rustig de dag beginnen. Klinkt toch heerlijk?

Maar wat zijn dan goede gewoontes voor je ochtendroutine? Dat verschilt per persoon natuurlijk. Maar hier zijn een paar ideeën om uit te proberen:

  • Maak je bed op. Ja, serieus. Het lijkt misschien een klein klusje, maar het kan je een gevoel van trots en voldoening geven. En je hebt meteen de eerste taak van de dag volbracht.
  • Check niet meteen je telefoon. Zodra je op je telefoon kijkt, ben je de hele dag bereikbaar en ‘aan’. Probeer dat moment uit te stellen en je hersenen nog even te laten rusten.
  • Sport. Het is algemeen bekend dat sporten endorfine vrijmaakt, het gelukshormoon. Begin je dag dus met een work-out of een korte stretch-sessie.
  • Drink water. Begin je dag met een glas water om je lichaam en geest wakker te maken en goed gehydrateerd te blijven.
  • Schrijf. Of het nu een dagboek is, een to-do lijstje of een brain dump, schrijven kan een rustgevend effect hebben en helpen om je gedachten te ordenen.

Dus waar wacht je nog op? Probeer eens een ochtendroutine en kijk wat voor jou werkt. Je zult misschien merken dat je dag meteen een stuk productiever en minder stressvol wordt!


Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!