4x kinderboeken vol emoties!

Jip is echt dol op boekjes lezen. Zich laten ‘meevoeren’ in het verhaal, lachen om grapjes of helemaal relaxt tegen mij aanliggen op de bank en rustig luisteren. Ik vind het zo leuk om te zien dat Jip hier zo van geniet.

Lezen is super belangrijk en kinderen leren hierdoor emoties beter herkennen en gevoelens hieraan verbinden. In deze blogpost deel ik dan ook 4 boeken waarin emotie op de voorgrond aanwezig is.

Hidde huiltSara Gimbergsson

Hidde huilt is een grappig en herkenbaar boekje om te lezen als werkelijk alles tegen lijkt te zitten. Het biggetje Hidde huilt als hij naar de crèche moet. Hij huilt als hij zijn spaghetti op moet eten. Dan huilt hij als iemand anders de spaghetti opeet. Ja, Hidde huilt de hele tijd.  Maar plots huilt ook zijn kleine broertje – wat doet Hidde dan?

Op dagen waarop niets loopt zoals je had verwacht, voel je je net als Hidde. Een boekje voor kinderen over verdriet en troost vanuit onverwachte hoek.

Jip en Janneke – Lachen en huilen – Anne M.G. Schmidt

Naast Pippi ben ik nog steeds fan van Jip en Janneke. Jip en ik zijn beide dol op de avonturen van het kleuterduo waarin herkenbare emoties met humor worden beschreven. Als Jip en Janneke boos zijn, wordt het ruzie en als ze verdriet hebben huilen ze tranen met tuiten. Maar vijf minuten later is alles weer goed en zijn ze blij als nooit tevoren. Ook spijt, jaloezie, schaamte of opluchting kennen ze maar al te goed.

Extra leuk: Tot en met 5 december 2023 is dit boek maar €9,99 (daarna €13,99). Een extra leuk cadeautje dus!

Wat ik je nog wilde zeggenJean-François Sénéchal

Wat ik je nog wilde zeggen is een hartverwarmend prentenboek waarin een jonge vos afscheid moet nemen van zijn geliefde oma.

Afscheid nemen kan moeilijk zijn. Want wat zeg je tegen iemand die snel dood zal gaan? De jonge vos in Wat ik je nog wilde zeggen zoekt naar de juiste woorden, maar kan ze niet vinden. Oma is zo anders nu ze ziek is. Alles is anders.

Vos trekt naar het bos en de leuke herinneringen aan zijn oma komen terug. Ze geven hem de woorden waarnaar hij zo erg op zoek was.

Tranen met tuitenNoemi Vola

Ben jij een echte huilebalk en barst je om het minste of geringste in tranen uit? Laat ze maar stromen, het lucht lekker op. Met al dat water kun je ook heel veel nuttige dingen doen. Geef het de dieren te drinken, of besproei er je planten en bloemen mee. Ben je verdrietig omdat je eten moet koken? Kook je pasta met kraanwater, er hoeft niet eens zout bij!

Huilen is helemaal niet erg, iedereen begrijpt je, want huilen doen we allemaal wel eens, zelfs koningen, voetballers en superhelden. Kun je echt niet meer ophouden met huilen? Vul dan je zwembad met je tranen en ga even heerlijk ontspannen, dat doet wonderen.

Na het lezen van Tranen met tuiten barst je gegarandeerd in tranen uit, tranen van het lachen! Maar pas op, geen druppel verspillen hoor!

Lees jij graag met jouw kindjes? En naar welk van deze boeken ben jij benieuwd? Laat het me vooral weten in de comments!


Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!