Wat zit er in mijn vluchtkoffer?!

Inmiddels ben ik 38,5 week zwanger en alles is klaar voor de bevalling. Zo staat bijvoorbeeld ook mijn vluchtkoffer klaar. Ik zou het liefst thuis willen bevallen, maar mocht dit onverhoopt toch niet lukken, dan is het heel fijn dat je je koffer klaar hebt staan zodat je meteen naar het ziekenhuis kunt vertrekken. Ben je benieuwd naar hoe mijn ‘ideale bevalling’ eruit zou zien? Klik dan hier om direct naar de blogpost te gaan die ik daarover heb geschreven.

Vluchtkoffer.. ik vind het een stom woord. Alsof je vlucht voor je ‘bevalling’ of moet ‘vluchten naar het ziekenhuis’. Wie dit toch ooit verzonnen heeft … maar over de oorsprong van het woord ‘vluchtkoffer’ ga ik het in deze blogpost niet hebben. Ik ga jullie in deze blogpost vertellen wat er allemaal in mijn vluchtkoffer zit en hoop hiermee een handig lijstje voor jou te hebben.

De verloskundige adviseert om je vluchtkoffer in week 36 klaar te hebben staan, ook als je thuis wilt bevallen, want zoals ik al eerder schreef, je weet nooit hoe je bevalling gaat lopen. Daarnaast is een vluchtkoffer ook wel handig als je thuis gaat bevallen want je heb alles netjes gesorteerd klaarliggen. Zo is het voor de verloskundige of de kraamhulp ook niet zoeken naar het juiste geboortepakje, haha.

Wat zit er in mijn vluchtkoffer?

Echt onmisbaar:
• Telefoon en oplader.
• Portemonnee met pinpas, identiteitsbewijs of paspoort en zorgverzekeringspas.
• Uitgeprint bevalplan en je zwangerschapskaart vanuit de verloskundige (deze printen ze voor je uit of hier kan je even naar vragen).
• Inschrijfbewijs voor kraamzorg.
• Kleingeld voor een rolstoel, meestal is dit een muntstuk van 1 of 2 euro.
• Kleingeld voor de parkeerautomaat bij het ziekenhuis, vaak kan dit ook wel met pin betaald worden (maar just te be sure).
• Maxi-cosi/autotstoeltje.
• Geel vaccinatieboekje.

Kleding:
• Een shirt of top om in te bevallen (zorg dat het lekker luchtig is). Ik zou zelf het liefst in bad bevallen en heb hiervoor een comfy bh-top zonder beugel aangeschaft bij HEMA. Zo ben ik toch niet helemaal naakt maar heb ik ook geen last van kleding in het bad. Mocht het me niet lukken om in bad te bevallen dan heb ik een bevaljurkje dat ik aan kan trekken.
• Dikke sokken. Vrouwen hebben vaak last van koude voeten tijdens de bevalling (omdat je bloed op andere plekken nodig is) en hierdoor kan je je minder goed ontspannen.
• Twee paar gewone sokken (ook voor na de bevalling).
• Nachtkleding.
• Joggingbroek of een andere comfortabele broek (makkelijke kleding voor de terugreis).
• T-shirt of hemdje.
• Trui of vest.
• Fijne bh en als je borstvoeding wilt gaan geven en voedingsbh. Ik heb de bh’s van Noppies… aanrader!
• Ondergoed. Ik heb gekozen voor de grote Mady onderbroeken van Zeeman. Deze kreeg ik heel veel aangeraden van jullie en zijn ideaal voor na de bevalling (met het grote kraamverband, haha). Ook kreeg ik veel als tip om een boxer van je partner aan te doen.
• Pantoffels of slippers.

Voor de baby:
• Twee mutsjes.
• Twee rompertjes.
• Twee shirtjes.
• Twee broekjes.
• Twee paar sokjes.
• Jasje.
• Newborn luiers (deze hebben ze vaak ook wel in het ziekenhuis maar wil je een bepaald merk of uitwisbare luiers dan kan je dat beter zelf meenemen).
• Omslagdoek of dekentje voor op de terugreis in de Maxi-Cosi.
• Spuugdoekje.
Cordring of navelklem.

Verzorging:
• Tandenborstel en tandpasta.
• Deodorant.
• Haarborstel en elastiekje (zodat je je haar lekker in een staart kan doen tijdens de bevalling).
• Reinigingsproducten en watjes.
• Eventueel make-up. Ik ga dit echt niet meenemen, haha.
• Lippenbalsem en neusspray. Ik weet niet echt of het noodzakelijk is maar ik heb snel last van de droge ziekenhuis lucht en dan wordt alles zo ‘schraal’ en geïrriteerd waardoor mijn neus een beetje verstopt kan raken. Dat moet ik natuurlijk niet hebben tijdens mijn bevalling.
• Eventueel medicatie die je gebruikt.
• Bril of lenzen, lenzenbakje en vloeistof.

Ook handig:
• Kraamverband, zoogcompressen, etc deze dingen hebben ze allemaal in het ziekenhuis en hoef je dus niet perse mee te nemen.
• Makkelijke tussendoortjes en drinken. Ik heb zelf gekozen voor een rolletje Dextro Energy, wat liga’s en ontbijtkoek.
• Eventueel iets om te doen tussen je weeën door zoals een boek, tijdschrift of laptop. Ik heb dit zelf niet ingepakt omdat mijn voorkeur naar een bevalling thuis is en ik dus hopelijk geen weeën hoef op te vangen in het ziekenhuis. Veranderd dit dan moet René maar even op en neer gaan (wij wonen ongeveer 6 minuten van het ziekenhuis dus dat kan prima, haha).

Vluchtkoffer René.
Ook René heeft zijn eigen ‘vluchtkoffer’, oké het is een tas, maar je snapt het principe, haha.
• Portemonnee met pinpas en kleingeld (parkeerpeter, koffie, rolstoel).
• Telefoon en oplader.
• Eventueel een camera voor de foto’s. Wij gaan zelf alles gewoon ‘schieten’ met onze telefoons.
• Toilettas met verzorgingsproducten zoals een tandenborstel, paracetamol, bril/lenzen en medicatie als hij die gebruikt.
• Setje schone kleding.
• Warme trui of vest.
• Iets qua ‘vermaak’ zoals een tijdschrift, boek, iPad, etc.

Ik ben benieuwd. Had jij nog extra dingen bij je die ik niet heb genoemd in deze blogpost? En zijn er dingen die ik ECHT NIET moet vergeten? Let me know … dan stop ik ze er nog heel snel bij.


Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!