Speelgoedbank: Wat is het en waarom bestaat het?

Zoals sommige van jullie wel weten heb ik tot afgelopen jaar gewerkt op een crisisopvang. Mensen die door verschillende oorzaken geen dak meer boven hun hoofd hadden en ‘alles kwijt’ waren. Heel verdrietig maar wij kregen ook vaak kindjes bij ons op de crisisopvang en hier ben ik veel in aanraking geweest met de speelgoedbank. In deze blogpost ga ik je uitleggen wat een speelgoedbank is en waarom het zo belangrijk is dat ze er zijn!

Ik, en ik denk heel veel mensen meer, zijn van mening dat elk kind recht heeft op eigen speelgoed. Helaas zijn er in Nederland nog heel veel gezinnen die in armoede leven en daardoor op elk vlak moeten bezuinigen, zo vaak ook op speelgoed voor hun kinderen.

Waarom is speelgoed belangrijk?

En speelgoed is nu juist zo belangrijk. Het is erg belangrijk voor de ontwikkeling, fantasie, motoriek en creativiteit van kinderen en is ook zeer leerzaam. Speelgoed maakt het makkelijker voor een kind om met andere kinderen te spelen en is daarmee goed voor de sociale contacten. Ook worden er vaak boeken meegegeven om het (voor)lezen te stimuleren. Het is per regio afhankelijk hoe vaak kinderen langs mogen komen om iets uit te zoeken.

Waar kan ik een speelgoedbank vinden?

Op Google kan je heel veel verschillende speelgoedbanken vinden. Zoek maar eens op speelgoedbank + een plaatsnaam en vaak ‘popt’ er al meteen eentje naar boven. Om het makkelijk te maken zet ik hieronder al enkele speelgoedbanken op een rijtje:
Speelgoedbank Deventer
Speelgoedbank De Meern
Speelgoedbank Twente
Speelgoedbank Apeldoorn
Speelgoedbank Dronten
Speelgoedbank Heerenveen
Speelgoedbank Amersfoort
Speelgoedbank Friesland
Speelgoedbank Amsterdam
Speelgoedbank Nieuwegein
Speelgoedbank Arnhem
Speelgoedbank Haarlem
Speelgoedbank Rotterdam
Speelgoedbank Eindhoven
Speelgoedbank Den Helder

Kan ik zelf ook doneren aan een speelgoedbank?

Jazeker! In veel plaatsen in Nederland kun je speelgoed dat nog goed is, doneren aan een speelgoedbank. Op de website van de desbetreffende speelgoedbank staat vaak vermeld naar wat voor speelgoed zij juist nog op zoek zijn.

Hebben jullie wel eens iets gedoneerd aan een goed doel bijvoorbeeld een speelgoedbank?


Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!