Sinaasappelslinger als kerstdecoratie; hoe leuk!

Zoals jullie weten ben ik dol op kerstmis en vind het heerlijk om ons huis helemaal kerst-proef te maken. Ik haal veel van mijn kerstdecoratie bij de kringloop of bij het tuincentrum maar vind het ook leuk om zelf creatief aan de slag te gaan.

Als je kijkt naar mijn ‘DIY-ideeën’ Pinterest bord zie je heel veel ideeen met gedroogde sinaasappel. Dit weekend ging ik aan de slag met het drogen van sinaasappel. In dit artikel laat ik jullie weten op welke manier ik deze sinaasappelslinger heb gemaakt.

Yay, dit wil ik ook!

Sinaasappels drogen in de oven is megaaaaa makkelijk maar het neemt wel even tijd in beslag. Ik heb eerste heel veel artikelen gelezen over hoe ik dit precies moest aanpakken; hoe dik moesten de schijven, wat is de juiste temperatuur en ga zo maar door. Uiteindelijk werkt dit stappenplan voor mij het best.

Let’s dry!

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius (kan je oven op 110 of 115 is dat nog beter; maar dat kan mijn oven niet ..).

2. Snijd de sinaasappel met een scherp mes in dunne schijfjes. Je haalt ongeveer 6-7 schijfjes uit één sinaasappel. Hoe dunne je ze snijdt, hoe sneller ze drogen maar ook hoe sneller ze scheuren. De kunst is dus om het niet TE dun en niet TE dik te doen .. oefenen!

3. Dep vervolgens de sinaasappelschijfjes droog aan beide kanten met keukenpapier. Let op; druk niet te hard want dan maak je het vruchtvlees kapot en dat zou zonde zijn.

4. Strooi over beide kanten eventueel wat poedersuiker. Heb je dit niet in huis dan hoeft dat natuurlijk niet. Door het poedersuiker gaan de sinaasappelschuiven wat meer glanzen.

5. Leg je sinaasappelschijven nu op een ovenrooster. Het beste is zonder ondergrond (dus bijvoorbeeld niet op bakpapier of een bakplaat). Hierdoor drogen ze sneller aan beide kanten.

6. Zet de sinaasappelschijven voor 2,5 tot 3 uur in de oven. Hoe lang ze precies nodig hebben, hangt af van de dikte waarop je de schijven hebt gesneden. Hoe dikker de schijf, hoe langer hij dus nodig heeft om in te drogen.

Ik zet een wekker voor 3 kwartier zodat ik elke 3 kwartier even kan kijken hoe het proces ervoor staat en ik ze even kan draaien.

7. Zodra je ziet dat de sinaasappelschijven genoeg zijn ingedroogd, haal je ze uit de oven en laat ze nog 24 uur aan de lucht drogen op het rooster. And that’s ittt, easy peasy!

Kerstslinger maken

Nu de gedroogde sinaasappelschijven klaar heb, kan je aan de slag met het maken van de kerstslinger. Ook geen hogere wiskunde; gewoon een leuke en makkelijke DIY met een heel leuk en gezellig resultaat.

Kerstmis voorbij? Hoe bewaar ik de gedroogde sinaasappelschijven?

Het fijne van ingedroogde sinaasappelschijven is dat je maanden tot jaren kunt bewaren. Je bewaard ze bijvoorbeeld in een plastic ziplock-zakje of gewoon in een papieren zakje. Als je ze goed hebt laten indrogen, blijven ze heel lang mooi en schimmelvrij.

Heel veel knutselplezier en zie jullie creaties graag voorbij komen op bijvoorbeeld Instagram.


Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!