Review: Lekvrij menstruatieondergoed van Volcare

Een tijdje geleden werd ik benaderd door Liselotte van Volcare met de vraag of ik hun menstruatieondergoed wilde proberen en mijn ervaringen met jullie wilde delen. Ik was al een tijdje benieuwd naar menstruatieondergoed dus natuurlijk zei ik ‘ja!’.

Sinds enkele maanden ben ik weer ongesteld na dit een hele tijd niet geweest te zijn. Ik heb een prachtige zwangerschap mogen doormaken en na 12 weken werd ik weer voor het eerst ongesteld. Ik vond dit best wel even een momentje. Een soort van afsluiting van je zwangerschap maar tegelijkertijd voelde het ook als een nieuw begin. Mijn vrouwelijke lichaam pakte zijn natuurlijke taken weer op en dit voelde ook wel heel bijzonder.

Enkele feitjes op ’n rijtje! Wist je dat we gemiddeld 7,4 jaar van ons leven ongesteld zijn, dat het regulieren maandverband bestaat uit 90% plastic en dat je ongeveer 10.000 tot 17.000 tampons of maandverband in je leven gebruikt. Al deze bizar hoge getallen vragen om een verandering!

Hoe werkt menstruatieondergoed?

In de eerste dagen van je ongesteldheid ben ik altijd flink ongesteld en dit wordt de gedurende dagen steeds minder tot ik uiteindelijk niet meer bloed. Volcare heeft verschillende soorten menstruatieondergoed voor elke type bloedverlies. Heavy staat voor minimaal 3 tampons, voor de zware ongesteldheidsdagen. Normal en comfort staan gelijk aan +/- 2 tot 3 tampons en light voor ongeveer 5 ml ofwel de back-up.

Maar hoe werkt het dan? Het ondergoed heeft een absorberend kruisje. Het hangt af van welk model je besteld hoe groot het kruisje is. Bij de heavy variant is het kruisje aan de voorkant van bovenaan tot aan het midden val de bil aanwezig bij de andere varianten is het te vergelijken met het formaat van een maandverband.

Elke absorberend kruisje bestaat uit die functionele lagen en een laag die het design bepaald. De top laag; de laag die het dichtst bij de huid ligt. Deze neemt de vloeistoffen snel op en droogt heel snel. Zo voelt je ondergoed dus niet nat aan. Daarna komt de absorberende laag; deze neemt het bloed ook op en wordt verdeeld over het kruisje zodat niet alles op een plek blijft zitten. Dan komt de lekvrije laag; deze laag is waterdicht en voorkomt dat het bloed in je broek komt en dan de laatste laag en dit is de design laag. Deze laag is zichtbaar aan de buitenkant en bestaat uit katoen. Deze is dus puur voor ’t oog.

Zo veel afval!

Ik schreef hierboven al dat 90% van het regulieren maandverband uit plastic bestaat en dat we in ons ‘ongestelde-leven’ ongeveer 10.000 tot 17.000 tampons of maandverband gebruiken. Dit geeft onwijs veel afval! Wat ik zelf nu nog doe is een combinatie van reguliere tampons op de dagen dat ik lang van huis ben en het menstruatieondergoed van Volcare op de dagen dat ik maar korte uitstapjes maak. Ook vind ik het menstruatieondergoed mega fijn om in de nacht te dragen en in de nachten ben ik wel al volledig overgestapt op wasbaar menstruatieondergoed.

Nog zoveel meer..

Naast menstruatieondergoed heeft Volcare ook incontinentieondergoed. Ik keek onlangs de documentaire ‘De wereld van Eva’ van Eva Jinek (echt een aanrader trouwens!!) over intieme zaken die komen kijken bij het moederschap anno 2022. Ze doet het met humor en met het doel om het taboe en de schaamte te doorbreken en een open gesprek te voeren over normale dingen in het leven van een moeder.

In deze documentaire kwam ook naar voren dat heel veel vrouwen na de bevalling van hun kind of kinderen blijvend last heeft van urineverlies. Hoe fijn is het dat je niet altijd met een Tena Lady hoeft in te lopen maar een geïntegreerd ‘kruisje’ hebt waardoor je jezelf niet druk hoeft te maken over het urineverlies. Zo heb ik zelf tijdens een les Zumba (bij veel springen) soms wat druppeltjes urineverlies (bedankt Jip…) en hiervoor werkt het ook top!

Mijn persoonlijke ervaring

Of ik Volcare menstruatieondergoed aan zou raden aan jullie … JA! Het ondergoed zit lekker en sluit goed aan. Ikzelf heb een maat groter genomen dan mijn oorspronkelijke maat, dit omdat ik heel strak ondergoed niet zo fijn vind.

Ik vind het super fijn dat ik op deze manier een steentje bij kan dragen aan het milieu en dat ik niet mijn gehele ongesteldheidsperiode een tampon of maandverbandje hoef te dragen. Vooral bij tampons gaat mijn vagina op een gegeven moment wat irriteren en voelt dan droog aan. Dit is opgelost met het gebruik van het menstruatieondergoed van Volcare.

Maken jullie gebruik van menstruatieondergoed? Zo ja, hoe bevalt het? En zo nee, wat houdt je tegen? Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen…


Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!