Hoe ziet mijn ideale bevalling eruit?!

Gisteren was ik precies op de ‘magische grens’ van 37 weken zwanger. De magische grens omdat ik vanaf dit moment thuis mag bevallen. Ik deelde dit ook in mijn Instagrampost en kreeg meteen heel veel vragen hoe mijn ‘ideale bevalling eruit ziet’ en veel vragen over het bevalbad. In deze post wil ik mijn ‘ideale bevalling’ met jullie delen.

Ik ben mezelf er heel erg van bewust dat je een bevalling niet kan plannen, dat je hier geen totale controle over kan hebben en dat het gaat zoals het gaat … daarentegen heb ik wel een ideale bevalling in mijn hoofd en dit ook voor mezelf opgeschreven. Mijn wens op papier en wellicht lukt er maar één ‘wens’ dan is dit voor mij al helemaal oké.

Bevalplan

Als tip van je verloskundige krijg je de opdracht om een bevalplan te maken. Nadenken over wat jij fijn zou vinden tijdens de bevalling en wat juist niet. Op het ‘moment suprême’ hoef jij dan niet tussen de weeën door je wensen uit te leggen maar is het voor de verloskundige, je partner en anderen meteen duidelijk wat jouw wensen en ideeën zijn voor de bevalling.

Ik zag er tegenop om mijn bevalplan te maken want wat moest ik in godsnaam opschrijven … ik heb nog nooit een bevalling gedaan en weet totaal niet wat ik moet verwachten. Ik ben er daarom in mijn hoofd (vaak ’s nachts in bed als ik toch wakker lag, haha) over na gaan denken. Wat zijn dingen die mij ontspannen maken? Waardoor voel ik mezelf fijn en op mijn gemak? En wat vind ik normaal prettig als ik pijn heb? Op deze manier heb ik toen een ‘ideale bevalling’ voor mezelf gecreëerd en deze daarna opgeschreven in mijn bevalplan.

Er zijn op internet heel veel voorbeelden en voorbeeldvragen voor een bevalplan te vinden. Ikzelf heb dit ook als leidraad gebruikt maar er mijn eigen ‘sausje’ overheen gegooid. Het is immers mijn bevalplan.

Op welke plek wil ik het liefst bevallen? En in welke sfeer?

Ik zou het allerliefst thuis bevallen. Veilig en knus in ons eigen huis. Ik wil de gordijnen dicht, kaarsjes aan, zoutlampje aan en een rustig muziekje op de achtergrond. Ik verwacht dat ik hierdoor het meest op mijn gemak ben.

Ik weet van mezelf als ik een vervelende dag heb gehad en ik kom thuis, dat ik het heel fijn vind om ons huis dan knus en cozy te maken. Het geeft mij een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Ik denk dat deze sfeer mij dit gevoel dan ook kan geven tijdens mijn bevalling.

Mijn beeld is dat ik mijn weeën opvang in een bevalbad. De uiteindelijke geboorte van onze zoon mag in het bevalbad maar ook op bed bijvoorbeeld. Hier heb ik geen grote voorkeur in en wil zelf kunnen aanvoelen wat op dat moment voor mij de fijnste keuze is.

Mocht ik toch onverhoopt naar het ziekenhuis moeten dan zou ik hier ook graag de lampen uit of dimmen zodat het wat donker is in de kamer en hier ook mijn zoutlampje mee naartoe nemen voor zacht licht. 

Wie wil ik er graag bij hebben tijdens mijn bevalling?

Mijn vriend René, verloskundige en kraamzorg. Ik wil het liefst zo min mogelijk mensen bij mijn bevalling. Ik weet van mezelf dat ik snel uit mijn concentratie ben en veel mensen om mij heen gaat me hier dus niet bij helpen.

Wij wonen op dit moment nog in een appartement en omdat er weinig ruimte in huis is, staat het bevalbad in de woonkamer. Alle mensen die aanwezig zijn tijdens de bevalling, zullen ook in de woonkamer zijn (en dus constant om mij heen). Ik wil daarom zo min mogelijk mensen bij mijn bevalling.

Weeën, ontsluiting en het omgaan met de pijn.

Zoals ik al beschreef zou ik mijn weeën willen opvangen in een bevalbad. Warmte doet mij erg goed als ik pijn heb. Tijdens mijn ongesteldheid en ook nu tijdens mijn zwangerschap vind ik het erg fijn om een kruik op de pijnlijke plek te leggen. Hierdoor kan ik mijn spieren meer ontspannen. Ik zal later in deze blogpost nog even terugkomen op het bevallen in een bevalbad.

In mijn bevalplan heb ik ook beschreven wat ik van de mensen om mij heen verwacht. Zo heb ik bijvoorbeeld beschreven dat ik graag mentale en fysieke steun van René wil tijdens deze fase in de vorm van aanmoediging en complimenten. En zou ik het fijn vinden om tips te krijgen van de verloskundige over hoe ik mijn weeën het beste kan opvangen. Misschien lijkt dit overbodig om op te schrijven maar mij geeft het een fijn gevoel om dit toch op papier te hebben staan.

Ik wil het liefst zo natuurlijk mogelijk bevallen zonder pijnmedicatie maar dit is geen harde eis. Mocht ik naar het ziekenhuis moeten, dan sta ik open voor pijnmedicatie. Ik denk dat ik op dat moment het beste aan kan voelen voor welke medicatie ik wil gaan (graag hierbij tips van de artsen). Harde eis hierbij is wel dat ik ‘helder bij geest’ ben bij de bevalling. 

Meteen na de geboorte van onze kleine man.

In mijn bevalplan heb ik ook een stukje geschreven over het moment direct na de geboorte van onze zoon. Ik wil onze zoon heel graag meteen op mijn borst hebben voor de allereerste kennismaking. Dit gebeurt eigenlijk altijd maar je kan er in een bevalbad bijvoorbeeld ook voor kiezen om het kindje nog even ‘onder water’ te houden. Daarom heb ik het wel specifiek beschreven.

Ik wil graag dat René de navelstreng doorknipt en wil gebruik maken van een cordring in plaats van de ouderwetse ‘navelklem’.

Daarnaast wil ik heel graag een start gaan maken met het aanleggen aan de borst. Ik wil heel graag borstvoeding gaan geven en heb gelezen dat kindje van nature op zoek gaan naar de tepel. De breast crawl is het natuurlijke instinct van pasgeboren zoogdieren, dus ook van mensenbaby’s, om naar de tepel te kruipen en aan te happen. Lijkt me heel bijzonder.

Geboortepakje.

René en ik hebben rond +/- de 15e week van onze zwangerschap samen een geboortepakje uitgekozen en ik wil dan ook heel graag dat dit de eerste kleertjes zijn die hij aan krijgt.

Om verwarring (en waarschijnlijk kraamtranen te voorkomen op dat moment) heb ik het geboortepakje in een zakje met hierop een stickertje gedaan en deze heb ik in de vluchttas zitten. Zo kan ook bij een thuisbevalling dit pakje gemakkelijk gepakt worden en onze kleine man worden aangekleed.

Wat nu als ik nu toch met spoed naar het ziekenhuis moet?

Zoals ik al schreef is dit mijn ideale bevalling en ben ik mezelf er heel erg van bewust dat het 100% anders kan verlopen. Ik heb in mijn bevalplan daarom ook een stukje geschreven met wat als ik wel met spoed naar het ziekenhuis moet.

In het ziekenhuis mogen ze qua ingrepen alles met me doen wat op dat moment voor ons kindje nodig is om hem veilig ter wereld te brengen. Mijn wens hierbij is dat René altijd aan mijn zijde staat en dat er ook met hem overleg wordt gepleegd (vooral als ik niet zo goed meer keuzes kan maken).

Bevalbad (want hier kreeg ik heel veel vragen over).

Ik heb mezelf veel ingelezen over bevallen in een bevalbad en ook op internet zijn veel filmpjes te vinden over bevallen in bad. Een paar tips: 24 baby heeft enkele artikelen geschreven over bevalling in bad. Ook hebben Teske de Schepper en Nienke Plas onlangs hun ‘badbevallingsverhaal’ gedeeld op YouTube. Hierdoor krijg je toch een beter beeld van hoe een badbevalling in zijn werk gaat.

Een gewoon bad in de badkamer is vaak te klein om in te bevallen. Je verloskundige kan er dan amper bij en je zit met je zwangere buik maar tot je navel onder water. Een bevalbad is dieper, zodat je hele buik door het water wordt ondersteund. De randen van een bevalbad zijn zacht, maar ook stevig, zodat je er goed tegen kunt leunen.

Ik heb op Google gewoon gezocht naar ‘bevalbad huren Zwolle’ en toen een beetje de prijzen met elkaar vergeleken (blijf toch een Nederlander he, haha). Uiteindelijk heb ik gekozen om een bevalbad te huren bij Prima Bevallen omdat ze lekker dichtbij ons huis zit. De kosten voor een bevalbad die ik heb tegengekomen lagen tussen de €100,- en €300,-. Ikzelf was €125,- kwijt.

Ik ben heel erg benieuwd naar hoe mijn bevalling gaat verlopen, benieuwd hoe ik het ga ervaren en of ik mijn ‘ideale bevalling’ kan beleven.

Mocht je naar aanleiding van deze blogpost nog vragen hebben, stel ze dan gerust via DM op Instagram en ook leuk als je me daar meteen gaat volgen.


2 Comments Voeg uw reactie toe

Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!