Leuk om te doen: Rijksburcht Cochem, Duitsland

Je moet er even een stevige klim voor over hebben maar vanaf bovenop de burcht heb je een prachtig uitzicht. Afgelopen week bezochten wij de Rijksburcht in Cochem, een Duits stadje aan de Moezel.

Deze rijksburcht ligt 100 meter boven de stad en ik leerde dat hij diende in de Middeleeuwen als tolburcht. Ze denken dat de burcht naar alle waarschijnlijkheid omstreeks 1100 is gebouwd en staat dus al een hele tijd op deze plek te pronken. Klik hier voor nog meer informatie over de Rijksburcht.


Klimmen, klimmen, klimmen …

Op dit moment ben ik 27 weken zwanger ik had mezelf misschien een beetje overschat. Je heb twee wegen naar boven, één weg vanuit het oude centrum van Cochem waarbij je via een ‘normale weg’ naar boven kunt wandelen en één meer ’toeristische route’ met smalle paden, brokkelige stenen en veel traptreden. Wij hadden niet helemaal door dat er twee wegen naar boven waren en dus hebben wij, zonder bewuste keuze, de ’toeristische route’ genomen en dit was een flinke klim.

Met veel pauze’s, slokjes water en morele support van René kwam ik toch boven aan, haha. Wanneer je in goede conditie bent, valt de klim reuze mee, daar ben ik van overtuigd.


Wauw, wat een uitzicht!

Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de Moezel, het stadje Cochem en omliggende dorpjes. Ook zie je in de verte Burg-Metternich liggen. Dit zijn de ruïnes van een Middeleeuws kasteel. Wij zijn hier zelf niet geweest maar blijkbaar is dit ook erg mooi en geeft het een fantastisch uitzicht over de wijngaarden van de Moezelvallei.


Rondleiding in de burcht.

Bij de burcht kan je ervoor kiezen om een rondleiding te volgen in de burcht zelf. Deze duren ongeveer 40 minuten en vinden dagelijks tussen 09:00 uur en 17:00 uur plaats. Naast de rondleidingen voor volwassenen heb je ook speciale kinderrondleidingen.

Op de website van Rijksburcht Cochem kan je de precieze informatie vinden. Vanwege Corona moest je vooraf reserveren en dit hadden wij niet gedaan. Wij zijn dus niet binnenin de burcht geweest. Voor een volgende keer zou ik dit wel inplannen.


Riddermaaltijd!

Bij de burcht zit ook een burchtrestaurant. Je kunt zowel binnen plaatsnemen als op het panoramaterras waarbij je kan genieten van het uitzicht over Cochem en het Moezeldal. Wij kozen voor het terras.

De kaart is simpel maar er is genoeg keuze. Er staan veel zoete taartjes op de kaart, Flamkuchen, wafels en ijsjes maar ook voor de fan van hartigheid is er genoeg keuze. René ging voor de wafel met poedersuiker en ik koos voor de Duitse ‘Bockwurst’ omdat ik even geen zin had in zoetigheid naar die fikse klim. Verwacht geen culinaire hoogstandjes maar met zo’n prachtig uitzicht smaakt alles meteen verrukkelijk!


Aanrader?!

Wil je een bezoek brengen aan Cochem of ben je in deze streek op vakantie? Dan zou ik zeker aanraden om een bezoek te brengen aan de rijksburcht en heb je vragen … stel ze me gerust! (DM via Instagram is sneller!)


Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!