Help! Mijn kind heeft waterpokken!

Het is zo ver! Jip zit net 1,5 maand op het kinderdagverblijf en we hebben ze al in huis .. waterpokken!

Vorig weekend was Jip al wat hangerig, had een zere keel en sliep onwijs slecht. We dachten een verkoudheid of de 5e sprong waar Jip middenin zit. Het bleef het hele weekend eigenlijk wel een beetje aanmodderen met ‘m.

Maandag leek het een stuk beter te gaan. Wel nog flink verkouden maar hij voelde zich, in onze ogen, goed genoeg om naar het kinderdagverblijf te gaan. Jip had een fijne dag en had het erg goed gedaan. Hij was vrolijk, had goed geslapen en flink gespeeld. Niks aan de hand! Dinsdag heb ik hem ook naar het kinderdagverblijf gebracht en weer een heel vrolijk jongetje opgehaald. Thuis op de bank heb ik heerlijk met Jip gekroeld en opeens viel m’n oog op enkele ‘bultjes’.

Heeft hij een puistje? Is het een warmtebultje? En het leek wel of met de minuut er eentje bij kwam. Opeens dacht ik “zijn dit geen waterpokken?” Ik ben even gaan googelen.

Uw kind wordt eerst verkouden; check! Uw kind kan koorts hebben, hangerig en ziek zijn soms al voordat de waterpokken te zien zijn; check! Uw kind krijgt vlekjes en blaasjes over het hele lichaam, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden; jup check … waterpokken!

We zijn nu sinds het ontdekten 5 dagen verder en er komen er nog steeds meer bij. Gelukkig lijkt Jip er verder weinig last van te hebben en lijken ze (nog) niet te jeuken.

In deze blogpost ga ik 6 tips met jullie delen wat kan helpen bij waterpokken.

Havermoutbad

Havermout staat erom bekend dat het de jeuk verzacht en dat blaasjes sneller uitdrogen. Doe de havervlokken in een washandje en knoop deze goed dicht. Je dompelt het washandje in het lauwwarme water tot het water er melkachtig wit uit ziet. Zorg dat alle waterpokken even in aanraking komen met het water; je kan best even zachtjes met het washandje over het hoofdhuidje van je kindje gaan. Dep hierna je kindje droog met een zachte handdoek (niet wrijven!). Ze zeggen ook vaak dat een zemelen bad werkt.

Jip werd van het badje gisterenavond heel erg rustig nadat hij heeeeelemaal over de zeik was wakker geworden, zo zielig!

Speciale middeltjes

Vanaf 6 maanden kan je eventueel een ‘medisch hulpmiddel’ gebruiken om de jeuk bij je kindje te verlichten. Ik kwam op internet verkoelende gel van Heltiq tegen. Het werkt direct jeukstillend, kalmerend en verkoelt de huid. Belangrijk is om wel eerst de gebruiksaanwijzing te lezen! Tip: zet de Waterpokken spray voor extra verkoeling ongeveer twee uur voor gebruik in de koelkast.

Niet krabben!

Zoals ik al typte lijkt Jip (nog) geen jeuk te hebben maar zorg dat je kindje de waterpokken niet kapot krabt. Niet alleen zorgt het vocht uit de blaasjes voor nog meer waterpokken, ook heb je kans op littekens die levenslang zichtbaar zijn. Ik zou dit heel erg zonde vinden van Jip’s mooie gave huidje.

Voor de zekerheid heb ik Jips nageltjes toch alvast kort geknipt zodat hij zichzelf moeilijker kan krabben en dit verkleint natuurlijk ook de kans op infecties. Je wilt namelijk niet weten wat voor ‘vieze dingen’ er allemaal onder je nagels zitten, haha.

Bij een kleiner baby’tje kan je bijvoorbeeld ook krabhandschoentjes aandoen.

Zoek afleiding!

Jip was de eerste dagen flink uit z’n hum maar nu lijkt hij wel aan de betere hand. Een tip is om afleiding te zoeken. Ga lekker samen naar buiten of doe iets anders leuks. Afleiding is vaak het beste medicijn tegen jeuk. Je kind thuishouden vanwege besmettingsgevaar heeft geen zin. Hij was namelijk al besmettelijk voordat je wist dat ‘ie waterpokken had. Houd een kind met waterpokken wel uit de buurt van zieken en zwangere vrouwen en informeer de omgeving.

Laat die luier even uit…

Luiers kunnen broeien.. zeker bij die heerlijke temperaturen van dit moment! Jip heeft ook blaasjes op zijn billen en dus kan het geen kwaad om die luier eventjes uit te laten zodat de waterpokken de kans krijgen om aan de lucht (uit) te drogen. Niet heel handig nu Jip nog niet zindelijk is maar zo even een paar minuutjes na het douchen en verschonen vindt hij heerlijk. Nog een tip .. verschoon de luier regelmatig zodat de kans op smetten een heel stuk verminderd.

Lekker luchtig!

Tot slot: trek je kind luchtige en losse katoenen kleding aan, zodat de huid kan ademen. Te strakke en warme kleding kan de jeuk verergeren.

Met deze tips heeft je kindje er mogelijk een stuk minder last van. Lieve Jip … word maar snel weer beter! Hebben jullie nog een ultieme tip tegen waterpokken? Laat hem achter in de reacties!


Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!