Gelezen: Moeder Genoeg van Florine Duif

Het boek “Moeder Genoeg” van Florine Duif is een eerlijk en openhartig boek over het moederschap en de vele uitdagingen die erbij komen kijken. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een jonge moeder die worstelt met de verantwoordelijkheden en verwachtingen die komen kijken bij het opvoeden van een kind. Heel erg herkenbaar dus..

Florine beschrijft in het boek haar eigen ervaringen als moeder, maar ook de ervaringen van andere moeders die ze heeft ontmoet. Ze deelt haar persoonlijke worstelingen en twijfels, evenals de vreugde en voldoening die ze heeft ervaren in het moederschap.

Een van de belangrijkste thema’s van het boek is de druk die moeders ervaren om aan de hoge verwachtingen van de maatschappij te voldoen. Florine beschrijft hoe moeders vaak worden veroordeeld voor de keuzes die ze maken, of het nu gaat om borstvoeding of flesvoeding, werken of thuisblijven bij de kinderen, of hoe ze hun kinderen opvoeden. Deze veroordelingen kunnen leiden tot gevoelens van onzekerheid en falen. Voor wie is het niet herkenbaar?

Florine benadrukt echter dat er geen “juiste” manier is om een moeder te zijn. Ze moedigt moeders aan om hun eigen intuïtie en gevoelens te volgen bij het opvoeden van jouw kinderen, en om te accepteren dat er goede en slechte dagen zullen zijn. Het is belangrijk om mild te zijn voor jezelf en anderen, en om steun te zoeken bij andere moeders.

Een ander belangrijk thema in het boek is de impact van het moederschap op de relatie tussen partners. Florine beschrijft hoe het ouderschap stress en spanning kan veroorzaken in een relatie, en hoe het belangrijk is om te blijven communiceren en elkaar te ondersteunen. Ook benadrukt ze het belang van het vinden van tijd voor jezelf als moeder, om te voorkomen dat je opbrandt.

Ik vind “Moeder Genoeg” een inspirerend boek voor elke moeder die worstelt met de uitdagingen van het ouderschap en ik denk dat we dit allemaal herkennen. Het biedt een realistisch beeld van het moederschap en geeft mij de tools die ik nodig heb om mijn eigen pad te vinden. Het is een boek dat je aanmoedigt om mild te zijn voor jezelf en anderen, en om te genieten van de vele mooie momenten van het ouderschap. Ik zou dit boek aanraden aan elke moeder die behoefte heeft aan steun en inspiratie in haar reis als mama.

Heb jij ‘Moeder Genoeg’ gelezen? En wat vond jij ervan?


Ik zou het super leuk vinden wanneer je een reactie achterlaat!